Tips voor de verzorging van honden

Trimsalon Geldrop

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de consistentie van het haar van uw hond. Tijdens het borstelen moet hij of zij wennen aan de beweging van het borstelen en de geluiden van de tondeuse. Sommige baasjes zien het misschien als een spelletje, maar het borstelen van honden is een serieuze zaak en men moet het niet te licht opvatten. Een hond met een dikke vacht moet ten minste wekelijks worden geborsteld.

De vacht van een hond kan kort geschoren zijn, helemaal geschoren, of licht getrimd. Een korte vacht is het gemakkelijkst te borstelen, maar moet wel vaker worden gekamd. Honden met haar dat hun ogen bedekt, moeten kort worden geschoren, want overbeharing kan irritatie en glaucoom, een oogziekte, veroorzaken.

Wanneer een hond lang haar heeft, kan hij of zij veel meer verzorging nodig hebben. Dit is vooral het geval voor eigenaars van Spitz, Samojeed, Shiba Inu, Chow Chow of Husky rassen. Het kan nodig zijn ze elke dag te borstelen om klitten te voorkomen. Het is belangrijk om te letten op vuil zoals kleine stokjes en bramen en deze uit de vacht van uw hond te verwijderen. Eigenaars van langharige honden kunnen het beste een speldenborstel gebruiken als de vacht nog nat is. Pennenborstels zijn vooral nuttig om klitten uit een vacht met lang en dik haar te werken. slecht passende borstels kunnen bij uw hond een knellend gevoel en een geïrriteerde huid veroorzaken. Het is daarom aan te bevelen hem of haar regelmatig en grondig te borstelen. Borstel met een zachte, laag aangebrachte borstel tegen de haargroeirichting in, voorzichtig maar stevig. Dit zal helpen bij het verwijderen van snarren en losse haren. Een slickerborstel kan worden gebruikt voor zeer specifieke doeleinden (zoals het bedekken van wonden), die in detail zullen worden besproken in een ander van onze aanbevolen verzorgingsartikelen:

Als uw langharige hond een ondervacht heeft, moet hij misschien iets vaker worden geborsteld. Als dit het geval is, gebruik dan een stuggere borstel zodat u zowel de ondervacht als de bovenvacht ‘borstelt’ om zoveel mogelijk verharing te verwijderen.

Verharen is een natuurlijk proces, maar een aanzienlijk deel ervan is te wijten aan problemen die door een goede verzorging kunnen worden vermeden. Het is belangrijk de aard van de vacht van uw hond te begrijpen en na te gaan of er zichtbare tekenen van huidproblemen zijn, die door een dierenarts moeten worden behandeld. Borstel uw hond regelmatig, grondig en regelmatig. Borstel tegen de nerf van de vacht in en controleer op tekenen van vervilting en klitten.

Alle honden hebben van tijd tot tijd een bad nodig, maar hoe vaak hangt af van het weer. Als uw hond veel tijd buiten doorbrengt, zoals een reddingshond, dan kan hij sneller vuil worden. Probeer hem mee te nemen naar een plek waar niet veel mensen staan en kijk of hij wegloopt zodra hij de klappen van het wasmiddel hoort. Doet hij dat wel, dan heb je wasbare shampoo, een slang, een handdoek, een camera, droge handdoeken en een zachte, deskundige stem terwijl je hem afdroogt. Schone en goed geconditioneerde honden likken zichzelf vaak om de vochtinbrengende werking van hun eigen huid te verkrijgen. Als u geen wasgelegenheid tot uw beschikking hebt, is warm water en een scheutje hondenshampoo (niet van het “menselijke” soort) voldoende. Als uw hond klein is, kunt u hem met een zachte straal uit uw vingertoppen spuiten terwijl u hem afdroogt. Als u de vacht goed verzorgt, blijft de huid gezond en is er minder kans op huidirritatie.