Hoe werkt de Puppycursus?

Puppycursus Scheveningen

Hoe werkt de puppycursus?

De puppycursus is onderverdeeld in 5 bijtremperiodes. In elk van de 5 perioden leren de puppy’s hun bijtgedrag onder controle te houden met behulp van een beleefde beet of een harde beet. De eerste bijtremperiode is wanneer de puppy’s borstvoeding geven en tandjes krijgen en zij hun nestgenoot mogen bijten. Als de puppy wil bijten, bijten ze hun broertje of zusje zo hard dat er bloed uit komt. In deze situatie slaan de broers en zussen van de pup hun mond tegen het gezicht van de pup om het bijten te stoppen.

De tweede bijtremming is wanneer puppy’s beginnen te spelen en te ravotten met hun nestgenoten. Gedurende deze tijd leert de puppy de kunst van het bijtverbod. Elke keer dat een puppy een nestgenoot te hard bijt, zal de andere hond een gilletje slaken en speels ‘au’ zeggen en dan weglopen. Zo leert de pup dat als hij te hard bijt, het spel stopt. In de derde fase van de bijtremming gaan puppy’s op verkenning in hun omgeving. In deze fase, wanneer de puppy net 8 weken oud is, zijn ze op hun ontvankelijkst. Hier komen de bijt-remmingsoefeningen om de hoek kijken. Wanneer de puppy’s elkaar gillend bijten, leren ze hoe ze zachtjes moeten bijten.

Ten vierde, wanneer de puppies elkaar bijten, zullen beide honden op natuurlijke wijze op de rug rollen en met elkaar spelen. Dit is hoe ze hun bijtdruk bepalen. Als de ene hond de andere bewust bijt, zal de andere speels op de rug rollen en op deze manier wordt de druk gelijkmatig verdeeld over zijn kop, gelijkmatig over de nek en gelijkmatig over het lichaam. Als je hem als pup omrolt, zal zijn nek zich naar voren en naar achteren verdraaien om de juiste druk op de schouders te handhaven. Dit wordt de rollende Nod genoemd. De druk wordt individueel bepaald en is ook afhankelijk van de vervanging van het schouderkraakbeen dat tijdens de puppyfase verloren gaat. (Deze zelfde procedure wordt gebruikt door sportteams waarbij de teameigenaar de puppy in de rol-oefening begeleidt).

De laatste belangrijke fase van het bijtremproces wordt de volte bijt genoemd en de ontwikkeling van de volte bijtrem begint met ongeveer 12 weken. Dit is het moment waarop de pups leren een sterke beet en een zachte (d.w.z. niet-springerige) kauwhouding te handhaven en ze leren ook het zachte-mond-signaal Bepaalde rassen zijn van nature zeer goed in het geven van dit signaal. Dit is wat u uw puppy zult moeten leren; als u er niet in slaagt het signaal te creëren, kijk dan of een professionele trainer kan helpen.

Let op – jonge honden zijn niet in staat om de zachte gebitsignalen te leren die wij beschouwen als een integraal onderdeel van het bijtremproces. Lees daarom dit artikel in zijn geheel door als u een pup heeft die jonger is dan 12 maanden.

Het zachte beksignaal is niets meer dan een sociaal aanvaardbaar signaal dat uw hond leert dat bijten zonder daaruit voortvloeiend letsel een goede zaak is.

Waarom uw puppy u bijt

Mogelijke redenen voor overmatig bijten

U kunt veel van deze redenen zeker elimineren door een paar richtlijnen te volgen. Houd er rekening mee dat er niet zoiets bestaat als een onmogelijke oorzaak, dus zet een extra stap om ervoor te zorgen dat u alle redenen voor overmatig bijten elimineert.

Wees eerlijk:

Als je een oorzaak laat liggen, zal deze gevuld worden met gevolgen die in de toekomst problemen kunnen veroorzaken. Elimineer gewoon zoveel mogelijk oorzaken als u kunt en u zult de kans op bijten verminderen.

Blijf sociaal:

Meestal is bijten het gevolg van angst. De hond wil een territorium beschermen of iets waarvan hij bang is dat het bedreigd wordt. U kunt deze kennis gebruiken om bijten in de buurt van andere honden te voorkomen. Leer uw puppy dat het goed is om vriendelijk te zijn en laat hem wennen aan de omgang met soortgenoten.

Laat uw tanden zien:

Bijten is een moeilijke gewoonte om te doorbreken als het eenmaal begonnen is. Leer uw puppy dat het de volgende keer oké is als hij zich bedreigd voelt door een soortgelijk klinkende bedreiging en oefen om dit ongewenste gedrag te stoppen.

Geef uw hond een andere richting:

Net als bij de verzorging is het goed om uw puppy te leren zijn bijtgewoonte om te buigen naar een geschikt voorwerp. Begin met een kauwspeeltje en prijs uw puppy als hij erop kauwt. Kijk tegelijkertijd weg van het voorwerp, zodat uw pup leert dat het niet het ding is om op te bijten.

Zorg voor speeltjes:

Uiteindelijk is bijten een harde gewoonte die moeilijk te doorbreken kan zijn, maar met toewijding en geduld zal uw puppy leren om niet in uw vingers of bezittingen te bijten.